De Wijde Wereld

Inspiratie kun je overal vinden! Ik ben nieuwsgierig aangelegd en ben graag met mensen bezig. Soms ontmoet je mensen, die een spiegel zijn en gewoon om wie ze zijn of wat ze doen inspireren ze je. In mijn zoektocht naar duurzame initiatieven en mijn zoektocht als moeder, kwam ik zo in contact met Ankie van Es, eigenaresse van kinderdagverblijf De Wijde Wereld. Zij is een inspiratie voor mij omdat ze doet waar ze in gelooft en dit met passie doet! Zelfs als het niet makkelijk is en zelfs als het eng is om te doen. 

Bij binnenkomst in De Wijde Wereld komt Ankie naar me toe en vraagt me meteen om te fluisteren in de ruimte waar we zijn. Dit omdat er een baby ligt te slapen, die nog erg klein is en die veel moeite heeft met wennen aan deze wereld. Dit zegt al veel over wie Ankie is als mens en hoe zij haar kinderdagverblijf runt. 

Foto: een van de ruimtes met de keuken

De Wijde Wereld is gevestigd in een voormalige bakkerij, welke Ankie omgebouwd heeft tot een kleinschalig kinderdagverblijf. De nadruk voor haar ligt op rust, aandacht en vrije ontwikkeling van de kinderen. Er is letterlijk en figuurlijk veel ruimte voor de maximaal 10 kinderen (waar ze er wettelijk 28 zou mogen plaatsen). Bijzonder is het atelier waar ze, in hun eigen tempo en met hun eigen karakter, eindeloos mogen kliederen, schilderen, bouwen en ontdekken.

Ankie wil met haar bedrijf zoveel mogelijk duurzaam ondernemen en onderdeel uitmaken van de maatschappij. Ze gaan veel met de kinderen op pad, bijvoorbeeld naar het bejaardentehuis, de markt of de boer. Ook maakt een vrijwilliger elke middag een warme, verse maaltijd van biologische producten (uit de eigen moestuin) klaar. Als moeder lijkt me dit heerlijk, de avonden kunnen er zo heel anders uit gaan zien met meer ruimte voor rust, fantaseren en samen zijn.

Ook haar eigen ontdektuin draagt bij aan de visie waarbij het geven (en krijgen) van vertrouwen en respect en het scheppen van duidelijkheid en rust centraal staan. Vanuit een observerende rol kijken ze bij De Wijde Wereld echt naar je kind en spelen daar op in.  

Het enige dat ik als moeder wil voor mijn kind is dat ze zich veilig voelt om te zijn wie ze is, met zelfvertrouwen en respect naar zichzelf en anderen. Voor mij is de kinderdagverblijf periode bijna voorbij, maar dat opent een hele nieuwe wereld van de basisschool. Ik kan alleen maar hopen deze aanpak terug te vinden in de begeleiding van ons meisje. Een continue proces van aandacht en communicatie tussen kind, ouder en begeleider, dat is zeker.

Mocht je als ouder nog voor de kinderopvang keuze staan en in de buurt van Terheijden wonen, dan raad ik je absoluut aan om eens bij De Wijde Wereld langs te gaan! Sowieso is het leuk om eens te gaan kijken en deze inspirerende vrouw en haar bedrijf te ontmoeten.

Foto’s: izzy fotografie

Meer informatie: www.kinderopvangterheijden.nl

Facebooktwitterpinterest