circulaire gordijnstof gemaakt van aangespoeld plastic

Jaren geleden is mijn liefde voor textiel ontstaan bij De Ploeg. Destijds nog met een eigen weverij in Bergeijk in de oude Rietveld fabriek. Hier heb ik aan de machines mogen staan en vol bewondering alles geleerd over het maken van textiel. Mijn tweede liefde heeft vooral te maken met bewust leven en daar hoort voor mij ook zo duurzaam mogelijk leven bij. Het is naar mijn mening een utopie om alles in je dagelijkse leven al volledig circulair / duurzaam ingericht te hebben, maar als we allemaal doen wat we kunnen, zullen we veel bereiken. Daarom werk ik met Heidi aan Loudcloud en op ons jaarlijks bezoek aan de Salone del Mobile in Milaan, liep ik tegen mijn oude liefde aan.

De Ploeg stond met hun presentatie in Masterly. In het prachtige Palazzo Francesco Turati presenteerde ze SEA, een circulaire gordijnstof, die gemaakt is van aangespoeld plastic. SEA geeft nieuw leven aan plastic zwerfafval dat gedreven vrijwilligers van project U-turn zorgvuldig hebben verzameld op oceaanstranden. Hiermee helpt De Ploeg wereldwijd stranden schoon te houden en grondstoffen te besparen. Het teruggewonnen afval wordt toegevoegd aan het spinproces en verwerkt tot een stevig garen. Dit wordt gecombineerd met zachtere materialen om een gordijnstof met een prettige en natuurlijke touch samen te stellen. Het prachtige materiaal maakt het moeilijk te geloven dat er plastic flessen, tassen en visnetten in verwerkt zijn.

SEA is de volgende stap in duurzaamheid binnen De Ploeg, maar er zijn al meerdere initiatieven en filosofieën actief in het bedrijf. De gordijnen en meubelstoffen van De Ploeg staan bekend om de hoge kwaliteit, in samenstelling en stofeigenschappen. Dat garandeert dat  producten een lange levensduur hebben. Daarnaast werken ze niet met materialen, die niet aan de huidige Europese veiligheidsnormen voor mens en welzijn voldoen. Ook hebben alle producten een ‘ greencode,’ wat een indicatie is voor het meeste en minst milieuvriendelijke product binnen hun assortiment.

Met hun Climatex producten werkt De Ploeg aan schone productieprocessen en hergebruik. Climatex  beschouwt de natuur, waar afval voedsel is, als het rolmodel. Dit betekent dat alle producten aan het einde van hun levensduur terugkeren naar de kringloop van productie, consumptie en vernieuwing. Het cradle-to-cradle-testproces is van toepassing op: materialen, hergebruik van materialen, energie, water en sociale verantwoordelijkheid.

Made to last is de naam voor het project om knipafval te hergebruiken. Samen met ander ontwerpers worden nieuwe producten ontwikkeld van dit knipafval.  Een van deze ontwerpers is Diana van Dongen. Zij werkte de afgelopen jaren samen met De Ploeg aan het Re-use Project. Dit resulteerde in een nieuw merk: Koda Amsterdam.

Toekomst: De Ploeg is bezig met een aantal nieuwe projecten, waaronder: recycling oude collectie en garens gesponnen van oude kranten; functionals; reflection, transmissie, outdoor en wet care;color concepts / inspire architects. In het ontwikkelingstraject van onze stoffen werken zij continu aan: bewust ontwerpen, tijdloos, integer en innovatief; bewust omgaan met grondstoffen en productieprocessen;bewust omgaan met de mens, optimaal comfort, mensvriendelijk en veilig.

Al met al een oude liefde, die zich goed richting mijn tweede liefde beweegt en prachtige, duurzame gordijn-en meubelstoffen op de markt aanbiedt.

Ester

 

foto’s door Heidi Willems

Facebooktwitterpinterest