experimenteren & fun in Milaan: Mini living

De komende tijd zullen we regelmatig een blog posten over ons bezoek aan de Salone del Mobile in Milaan vorige maand. We bezoeken deze beurs al jaren en komen altijd geïnspireerd terug! Dit jaar vonden we onder andere het concept van automerk Mini erg goed. Mini living – built by all. was een toffe en interactieve expo over de manier waarop we wonen en onze ruimte gebruiken. Mini vertaalde hierbij hun principe, het creatief omgaan met ruimte, naar interieur…over experimenteren, delen en spelen, over op andere manieren samen leven in een stad. Built by all

Mini gelooft dat ruimtes van binnenuit gecreëerd moeten worden, door mensen of groepen mensen zelf een ruimte te laten vormgeven vanuit hun eigen gebruik en behoeften. Ze hebben voor deze expo een modulair systeem SHELLS bedacht dat heel goed aan te passen is en uitnodigt tot experiment en spel.

De installatie is ontwikkeld in samenwerking met studiomama en laat zien dat je een leegstaand industriële ruimte door middel van de SHELLS heel goed kunt indelen en geschikt kunt maken voor verschillende gebruiksvormen.


Trend
Wat mij vooral opviel was dat verschillende ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik waren ingericht (zoals de keuken, tuin, een sportzaal en een ‘atrium’) en andere echt als prive ruimte met veel privacy. Ik zag deze splitsing al eens eerder ontstaan wanneer jonge architecten zich met sociale woningen en woonvormen gaan bemoeien..en ook in de Tiny house trend komt dit vaak terug. Het is natuurlijk een hele goede manier om ruimte te besparen en biedt meteen een oplossing voor de toenemende eenzaamheid onder ouderen en alleen wonenden.

Ik verwacht dat er, ook in Nederland, steeds vaker mini lofts ontstaan met gedeelde keukens, wasruimte en stofzuiger..socialere mini samenlevingen (met minder spullen) die je zelf kunt vormgeven..klinkt goed toch?


Over studiomama
Studiomama is een architectuur en ontwerp studio, opgericht door Nina Tolstrup en Jack Mama. Zij zoeken de grenzen op in het recyclen van materialen, het verlengen van de levensduur van een product en het upcyclen. Hun ontwerpen zijn simpel, minimalistisch, sociaal betrokken en met een knipoog. Check zeker hun site eens voor meer..


Interactief

Bij de expo kon je in de Factory of ideas zelf aan de slag met je module (op schaal) om deze vorm te geven zoals jij hem zou willen. Heel tof om te zien dat daar door jong & oud enthousiast geknutseld werd! Ook werden er tijdens de hele design week diverse workshops gegeven op het gebied van ontwerp in de breedste zin van het woord.

Op instagram kun je met #MINIliving en #builtbyall verschillende bouwsels terugkijken.
Meer over de expo vind je via deze link.

deel van de beelden via Mini, rest eigen beeld

Facebooktwitterpinterest